Olej Kokosowy-Właściwości i Zastosowanie

06:31 Asia Tarka 6 Comments


Do oleju kokosowego podchodziłam dwukrotnie. Za pierwszym razem kupiłam słoik z napisami "bio, eko, natural, 100% itp". Użyłam na skórę - beznadzieja! Potem na włosy - jeszcze gorzej! Jakież było moje zdziwienie, kiedy zorientowałam się, że ten bio, eko, natural i super supreme olej jest rafinowany... Długo szukałam prawdziwego oleju nierafinowanego. Ale nie chciałam kupować go w sklepie kosmetycznym. Tamtejsza cena kilkukrotnie przebija koszt takiego samego oleju, ale dostępnego w sklepie NIE kosmetycznym. Mój słoik oleju znalazłam na półce w... E. Leclerc'u :) Stał oczywiście wśród olejów rafinowanych. Czytajcie uważnie etykiety :)

OLEJ KOKOSOWY - WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE

Olej kokosowy pozyskiwany jest ze świeżej pulpy owocu palmy kokosowej. Zawiera ok. 80-90% nasyconych kwasów tłuszczowych - kwas laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, kaprylowy, kaprynowy, stearynowy, kapronowy oraz ok. 5-10% kwasów tłuszczowych nienasyconych - oleinowy, linolowy, linolenowy.
W stanie stałym olej ma barwę białą i w konsystencji przypomina smalec. Topnieje w temperaturze 20-28'C. W stanie ciekłym zmienia kolor na lekko żółty. 



WSPOMAGA ODCHUDZANIE

Olej kokosowy zawiera trójglicerydy o średniej długości łańcucha, które przechodzą praktycznie bezpośrednio z przewodu pokarmowego do wątroby, gdzie są zużywane jako szybko przyswajalne źródło energii, co oznacza, że nie są odkładane jako tkanka tłuszczowa.
Olej kokosowy przyspiesza przemianę materii. Spożywanie 15-30g oleju dziennie przyspiesza zużycie energii o ok. 5%, dzięki czemu możemy spalić dziennie nawet ponad 100 kcal, nie zmieniając niczego w swojej diecie ani aktywności fizycznej. Olej ma delikatny kokosowy smak i aromat, który nie zmienia smaku potraw ale dodaje mu takiej kropki nad i. Usmażyłam na nim ostatnio jajecznicę, była pyszna. Miała bardzo delikatny aromat kokosa. Zatem olej kokosowy można z korzyścią dla zdrowia stosować jako zamiennik innych tłuszczów w naszej kuchni.
Potrawy z dodatkiem oleju kokosowego są bardziej sycące i zmniejszają ochotę na podjadanie. 



DBA O ZDROWIE

Olej kokosowy działa antybakteryjnie, jednocześnie zabezpieczając naturalną florę bakteryjną organizmu np. podczas leczenia antybiotykami. Działa przeciwgrzybiczo oraz przeciwwirusowo, dlatego zalecany jest w przypadku grzybicy stóp, egzemie i wysypkach. Łagodzi skórę po oparzeniach słonecznych i ukąszeniach owadów.
Olej pomaga w zapobieganiu zakażeniom, ponieważ eliminuje szkodliwe patogeny. Zapobiega rozwojowi insulinooporności i cukrzycy, ponieważ usprawnia wydzielanie insuliny, tym samym regulując poziom cukru we krwi.  Olej wywiera również korzystny wpływ na choroby układu nerwowego. Ponad to zmniejsza poziom "złego" cholesterolu LDL, dzięki temu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Dość popularne stało się ostatnio płukanie ust olejem, czyli ssanie. Powinno się to robić na pusty żołądek (min. 3 godz. po posiłku) przez ok. 20 min. Następnie olej należy wypluć, wypłukać usta i umyć zęby. Regularne ssanie oleju hamuje rozwój próchnicy, wzmacnia dziąsła i zapobiega ich krwawieniu, zmniejsza wrażliwość, wzmacnia i wybiela zęby, eliminuje bakterie, odświeża oddech oraz usuwa toksyny i inne szkodliwe substancje z organizmu.



DBA O URODĘ

Olej kokosowy zawiera wiele antyoksydantów, które chronią przed wolnymi rodnikami, tym samym opóźniając procesy starzenia. Jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym, odpowiada SPF10. Olej wnika w głąb skóry, nawilża ją, odżywia, poprawia jej kondycję oraz ujędrnia. W porównaniu z innymi olejami szybko się wchłania i nie pozostawia tłustej warstwy na powierzchni skóry.
Olej można z powodzeniem stosować do demakijażu twarzy. Niektóre źródła polecają go również do zmywania makijażu oczu. Fakt, zmywa nawet tusz wodoodporny, ale pozostawia taką "chmurę" na oczach, co mnie dość mocno irytuje ;)
Olej zapobiega powstawaniu nieprzyjemnych zapachów, dlatego można stosować go jako naturalny antyperspirant.
Stosowany do olejowania włosów lub jako maska/odżywka mocno je nawilża, odżywia i wygładza. Wnika w strukturę włosa i naprawia uszkodzenia. Sprawdzi się szczególnie dobrze na włosach niskoporowatych. Wysokoporowane mogą się po nim bardziej puszyć.
Olej kokosowy może też być stosowany w pielęgnacji skóry niemowląt. Jest całkowicie bezpieczny oraz skuteczniejszy od tradycyjnej oliwki.


Decydując się na zakup oleju kokosowego zwróćmy uwagę na to co znajduje się na etykiecie produktu. Producenci często ukrywają, że olej jest rafinowany, dają taką informację drobnym druczkiem gdzieś w słabo widocznym miejscu etykiety. Napis typu tłoczony na zimno też nie daje gwarancji, ponieważ nie wiadomo czy potem nie było procesu rafinacji. 'Bezzapachowy', 'neutralny smak' = rafinowany.

Dlaczego rafinowany jest zły? Proces rafinacji polega na oczyszczeniu oleju za pomocą temperatury, chemikaliów i wody. W wyniku działania wysokiej temperatury nienasycone kwasy tłuszczowe przekształcają się w szkodliwe dla organizmu tłuszcze trans. Po za tym w wyniku rafinacji zostają usunięte najcenniejsze w produkcie substancje odżywcze. Co za tym idzie otrzymujemy produkt z dłuższą datą przydatności do spożycia, ale NIE do spożycia, bo pozbawiony cennych wartości a nawet szkodliwy dla organizmu. 

Nierafinowany olej kokosowy sam sobie jest naturalnym konserwantem, dlatego nie jełczeje. Nie trzeba przechowywać go w lodówce. Wystarczy trzymać go z dala od słońca, np. w szafce. 

Cena oleju nierafinowanego jest wyższa od rafinowanego. Dlaczego? Przecież rafinacja kosztuje... ;) Olej, który widzicie na zdjęciach kupiłam na promocji za trochę ponad 20zł za 240g.

6 komentarzy:

  1. Bardzo go lubię ;) Pisałam nawet o tym post ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Olej kokosowy używam bardzo dużo! I w kuchni, i w pielęgnacji (olejowanie włosów, jako maseczka z kilkoma kropkami kwasu hialuronowego, nawet nacierane na ciemieniuchę mojemu synkowi ;-) )

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie szukam oleju kokosowego nierafinowanego... ciekawe, jak się u mnie sprawdzi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oleju głównie używam do golenia nóg, świetnie zastępuje inne kosmetyki

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam olej kokosowy, naleśniki na nim usmażone są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)